• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Stiže proljeće i to dan ranije – evo zašto ne dođe uvijek 21.3.

  Foto: Pixabay

  Prvi dan proljeća je poprilično hladan i bijeli za ovo doba godine. Kako definirati prvi dan proljeća ovisi o tome slijede li se astronomske ili meteorološke sezone. Astronomska metoda utvrđivanja godišnjih doba kaže da će proljeće ove godine trajati od 20. ožujka do 21. lipnja, piše britanski opširnije

  Hrvati su popili 32 milijuna kn lijekova protiv bolova u 2017.

  Foto: Dreamstime

  Prema podacima koje smo dobili od HZZO-a, u Hrvatskoj su se prošle godine lijekovi diazepami nemilice trošili. Iza ovoga generičkog imena zapravo se kriju sredstva za smirenje, poput ultrapopularnih Apaurina i Normabela koje, čini se, gutamo kao bombone. Prošle godine na recept je izdano čak 3,361.321 pakiranje diazepama, a…

  opširnije

  Žene su spremnije dati bubreg svojem mužu, nego oni ženama

  Foto: Dreamstime

  Žene su velikodušnije od muškaraca kada je u posrijedi donacija bubrega među supružnicima s obzirom na činjenicu da su taj organ spremne donirati suprugu pet do šest pute češće od njih, zanimljiv je podatak međunarodnih udruga nefrologa.

  Čak 36 posto kompatibilnih supruga i samo 6,5 posto kompatibilnih muških supružnika donira bubreg onom…

  opširnije

  Ples bolje nego hodanje čuva od demencije – rasplešite se!

   

  Foto: Dreamstime

  Uvježbavanje plesnih koreografija, poput onih za country ili jazz, više pomaže ljudima u starijoj dobi u održavanju mentalnih funkcija i bolje sprečava razvoj demencije od, primjerice, hodanja ili vožnje bicikla.

  Zaključili su to njemački znanstvenici koji su proučavali utjecaj raznih vrsta kretanja na moždanu aktivnost kod 62 ispitanika prosječne dobi od 68 godina.

  Neurološko…

  opširnije

  Bez ove 4 laži koje svi često ponavljamo, život će biti lakši

  Foto: Google (screenshot)

  Televizija, Internet, roditelji, rodbina, prijatelji – sve su to izvori beskrajnih informacija koje nas neprestano bombardiraju 24 sata. Kako bismo se trebale ponašati, kako se odijevati, kako se našminkati, kakvu glazbu slušati, što jesti, piti i tako dalje i tako dalje… Od malih nogu govore nam što…

  opširnije

  Laser koji bi svjetlost mogao pretvoriti u materiju?

  FOTO: playcast

   

  Više od 11 desetljeća poznato nam je da su materija i energija izmijenjive. Razvoj nuklearne energije pokazao nam je da se materija može pretvoriti u energiju, no pretvorba energije u materiju još uvijek nije omogućena.

  No kako bi se to ipak postiglo trenutno se na različitim stranama svijeta planiraju i izrađuju…

  opširnije

  U Indiji otkrivene tisuće primjeraka starog alata – a ne zna se kome je pripadao

  FOTO: Sharma Centre for Heritage Education, India

   

  Taman kad smo postali uvjereni da smo otkrili sve što se ima znati o ljudskim migracijama tijekom povijesti, evo nam novog saznanja koje će poljuljati neka dosadašnja.

  Otkriće više od 7 000 iskopanog starog kamenog alata dokazuje da su…

  opširnije

  Mjesec dana jedite po dvije banane dnevno: Efekt će vas ostaviti bez daha!

   

  Foto:zdravljesvakidan.info

  Znanstvenicima i nutricionistima nije jasno zbog čega se većina ljudi na zapadu radije tako hrani, kad već postoji toliko odličnih, a prije svega prirodnih namirnica, koje nam mogu pružiti sve potrebne tvari.

  Uzmimo za primjer banane. One su omiljena hrana majmuna, što i nije tako čudno, budući da su vrlo ukusne…

  opširnije

  Laserskom tehnologijom otkriven grad Maya

  Foto: Wild Blue Media/National Geographic

   

  Predkolumbijski grad na sjeveru guatemalske džungle pronašli su internacionalni arheolozi predvođeni guatemalskom neprofitabilnom agencijom PACUNAM.

  Među njihovim pronalascima nalaze se ostaci najmanje 60 000 kuća, obrambeni zidovi, nasipi i ceste. Čak je otriveno da je zemljani nasio od 30 metara, za koji se najprije…

  opširnije

  Idealni poslovi za sramežljive: Puno se razmišlja, malo druži

  Foto: Pixabay

   

  Neka zanimanja kao da su stvorena za sramežljivije i tiše pojedince među nama.

  Business Insider je pregledao poslovnu bazu podataka Ministarstva rada SAD-a koja sadrži detaljne informacije o stotinama radnih mjesta kako bi pronašli pozicije koje ne zahtijevaju puno društvene interakcije, piše američki Time.

  Donosimo top 15 zanimanja koja ne zahtijevaju previše društvene interakcije, a važna su za…

  opširnije

  Veliki projekt: ‘Razgovarat ćemo sa svemirskom postajom’

   

  Foto: ISS/Facebook

   

  Ljetos sam saznala da je jedna škola iz Crne Gore kontaktirala s Međunarodnom svemirskom postajom te pomislila sam zašto ne bismo mogli i mi, kaže profesorica Prve srednje informatičke škole Tihana Jarić Dauenhauer.

  Učenici te škole u četvrtak će u 9.45 sati uživo razgovarati s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji….

  opširnije

  Tajanstveno otkriće u lovu na planete: Što je Nasa pronašla?

   

   

  Foto: NASA

  Uz pomoć teleskopa Kepler dosad smo otkrili više od 5000 planeta u svemiru, a NASA će u četvrtak navečer otkriti detalje najnovijeg otkrića u lovu na planete izvan Sunčeva sustava, koji bi možda mogli imati i neke oblike života.

  Konferenciju od 19 sati možete pratiti ovdje.

  Kako američka svemirska agencija…

  opširnije

  Otvorenije majke odgajaju kreativniju djecu

  Foto: 24 sata

  Slobodoumna mama – kreativnije dijete

  Majke koje imaju otvoreniji stav prema životu vjerojatnije stvoriti kreativnu okolinu u kojoj će odrastati njihovo dijete.

  Istraživači iz Poljska, predvođeni Joannom Martin Kwaśniewskom, proučavali su vezu između osobina majke i usmjerenja djeteta. Tijekom istraživanja promatrali su i ispitivali više od 3.000 majki s djecom.

  Fokusirali su se na…

  opširnije

  ARHEOLOZI PRONAŠLI MISTERIOZNU ŠUPLJINU U KEOPSOVOJ PIRAMIDI: ‘Ovo nismo očekivali po nijednoj znanoj teoriji, ne znamo što krije’

  SENZACIONALNO OTKRIĆE
  Svrha tog praznog prostora je nepoznata, a budući da je nedostupan ne zna se ni sadrži li neke dragocijenosti.

  Japanski i francuski stručnjaci objavili su otkriće nakon dvogodišnjih istraživanja tog slavnog kompleksa piramida u Gizi nedaleko Kaira.

  Koristili su se tehnologijom poznatom kao muografija kojom se otkrivaju promjene u gustoći…

  opširnije

  Hrana budućnosti je na pomolu, a jedan od glavnih sastojaka bit će – struja!

  Čitav proces zahtijeva samo četiri sastojka – električnu struju, vodu, ugljikov dioksid i mikrobe. Sintetička hrana stvorena je kao dio projekta Hrana iz struje, koji predstavlja suradnju Tehnološkog sveučilišta Lappeenranta i Tehničkog istraživačkog centra VTT u Finskoj.
  Nakon izlaganja sirovih materijala elektrolizi u bioreaktoru, proces oblikuje prah koji se sastoji…

  opširnije

  Noćas će kraj nas prozujati masivan asteroid koji upravo putuje 56 tisuća kilometara na sat!

  Asteroid će od našeg planeta biti udaljen 1,2 milijuna kilometara, što je jednako tri puta udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, a putuje brzinom od 56 520 kilometara na sat.

  Riječ je o asteroidu promjera 500 metara, a ABC News piše kako stručnjaci procjenjuju da se idućih 200 godina niti jedan…

  opširnije

  Ne paničarite, ali Zemlja je trenutno u ‘opasnoj zoni’

  Nova studija objavljena u časopisu Science ukazuje na to da su klimatske promjene, gubitak biološke raznolikosti, promjene u korištenju zemljanih resursa i izmjene biokemijskog ciklusa (djelomice zbog upotrebe gnojiva) iz temelja promijenile način kako Zemlja funkcionira.

  Prelazak tih granica planet je učinilo negostoljubiviji i destabilizira odnos između ljudi, oceana,…

  opširnije

  Putinov borbeni robot puca iz pištolja, vozi i pruža pomoć

  Ruski znanstvenici predsjedniku Vladimiru Putinu predstavili su novog borbenog robota. On je tijekom prezentacije pucao iz pištolja i s pet hitaca pogodio metu, a zatim napravio krug po poligonu upravljajući quad vozilom.

  U uvjetima gdje postoji infrastruktura, robot bi trebao efikasno funkcionirati što znači da se može kretati po različitim…

  opširnije

  Uznemirujući VIDEO koji pokazuje kako će svijet izgledati 2050. godine

  Na ovaj zanimljiv i vrlo ”realan” način stručnjaci su željeli predočiti crnu sliku svijeta koja nas čeka u budućnosti i kako će se on promijeniti do 2050. godine.

  Fiktivne vremenske prognoze Europe, Afrike i Amerike dočarali su serijom videa koji pokazuju suše, tajfune, poplave i smrtonosne toplinske valove koji nam…

  opširnije

  Klimatolog potpuno iskreno: ‘Naj**ali smo!’

  Profesor Box je tvit objavio kao reakciju na izvještaj Sveučilišta u Štokholmu po kojemu se ogromne količine metana oslobađaju s dna oceana ispod Arktika, javlja portal I Fucking Love Science.

  Znanstvenici koji su otkrili što se događa bili su suzdržaniji. Voditelj znanstvenog tima, Orjan Gustafsson napisao je kako je…

  opširnije

  Postoji li smrt? Znanstvenici navode da smrt nije konačna kao što mislimo

  Znanstvenici navode da smrt nije konačna kao što mislimo, a dr. Robert Lanza, glavni znanstvenik te direktor tvrtke “Advanced Cell Technology” (ACT) i docent na Institutu za regenerativnu medicinu na Medicinskoj školi Sveučilišta Wake Forest, na svojoj web stranici objašnjava zašto je to tako.

  Jedno od načela kvantne…

  opširnije

  UGLEDNI ZNANSTVENICI ‘Konačno smo otkrili zašto izumiru čitave kolonije pčela!’

  Nova studija vođena timom znanstvenika s Harvarda na čelu s Chenshengom Luom učvrstila je dosadašnje dokaze o tome kako su pesticidi koji se koriste na usjevima značajno povezani s masovnim izumiranjem čitavih zajednica pčela.

  Znanstvenici s Harvarda proučavali su, naime, kako dvije vrste neonikotinoidnih pesticida u malim količinama – imidakloprid…

  opširnije

  Koliko su laboratorijski nalazi uistinu točni?

  Dodatno, rezultati nekih analiza temelje se i na rezultatima drugih pretraga, stoga i njihova točnost mora biti uzeta u obzir prilikom interpretacije nalaza. Ispravan nalaz, smjernica je za daljnje potencijalno liječenje i brigu o tijelu. Smjerokaz koji nam pokazuje kako i gdje dalje.

  Kolika je pouzdanost rezultata i interpretacije laboratorijskih…

  opširnije

  O ovome smo učili još u školi, a danas je potpuno netočno!

  Pluton je planet

  Ne, nije. Još su krajem 19. stoljeća znanstvenici smatrali da u Sunčevom sustavu postoji deveti planet. Pluton je otkriven 30-ak godina kasnije, potpuno slučajno.

  Naime, znanstvenici su smatrali da postoji ”planet X” jer su njihovi proračuni Uranove i Neptunove putanje ukazivali na mogućnost da postoji ”planet X” koji…

  opširnije

  Deset legendarnih šifri koje nisu razbijene

  Kroz povijest ljudi su tražili razne načine za kriptiranje poruka kako ih ne bi baš svatko razumio, a najčešće primjena je, naravno, u ratnim sukobima i špijunaži. Mnoge od njih i dalje predstavljaju hranu za teorije zavjere.

  Hybrid Librarian složio je sjajnu listu deset šifri koje nitko nije uspio razbiti,…

  opširnije

  Zombiji stvarno postoje! Kako nastaju?

  Za razumijevanje fenomena zombija potrebno je znati nešto o vjerskoj tradiciji vudu na kojoj se on temelji. Vudu je kombinacija katoličke i religija nastalih u zapadnoj Africi. Većinom se prakticira na Haitiju, Kubi i Trinidadu, te u Brazilu i SAD-u gdje je stigao s robovima. Naziv zombi dolazi od…

  opširnije

  Zašto vidimo “svjetlost na kraju tunela” kad smo na rubu smrti?

  Sad su znanstvenici prvi put promatrali aktivnost mozga kod umirućih štakora, a istraživanje pokušava otkriti “misteriozne pojave” koje se vežu uz iskustva neposredno prije smrti (“near death experiences” ili NDE). Na Sveučilištu Michigan proučavana je neuronska aktivnost u mozgovima devet uspavanih štakora kojima je izazvan srčani udar.

  Naime, otprilike 20…

  opširnije

  NASA objavila novo veliko otkriće!

  Američka svemirska agencija (NASA) priopćila je najnovije otkriće – Sunčev sustav, baš poput kometa, ima rep. Sunčev sustav naime kreće se kroz svemir i prilikom tog kretanja ostavlja trag nastao od dijelova koji su “otpali” sa Sunca.

  Dužina tog repa iznosi 150 milijardi kilometara, a ima oblik djeteline s četiri…

  opširnije

  Bakterije ćemo ubijati srebrom

  Tradicionalna i alternativna medicina našle su se na istoj strani i potaknuli nadu da je priča o neučinkovitosti antibiotika završena. Naime, o antibakterijskim kvalitetama srebra govorio je još Hipokrat pred gotovo 2.500 godina, ali je tijekom vremena taj način upotrebe srebra nekako završio na alternativnoj strani.

  Zadnjih godina ionizirano, koloidno…

  opširnije

  Naspavajte se dobro – dolazi ‘super Mjesec’

  “To je mladi ili pun Mjesec pojavljuje se na najbližoj točki ili je na 90 posto od maksimalne blizine Zemlji unutar svoje orbite (perigee). Ukratko, Zemlja, Mjesec i Sunce nalaze se u istoj ravnini, a Mjesec je na svojem najmanjem odstojanju od Zemlje”, ovo je najvažniji dio definicije “super…

  opširnije

  Golemi asteroid stiže 31. svibnja

  Asteroid 1998 QE2 stići će do Zemlje 31. svibnja, a s dužinom od 2.7 kilometara mogao bi uništiti sav život na Zemlji kad bi udario u našu planetu. Na sreću, njegova putanja je takva da će proći dovoljno daleko da izbjegnemo uništenje.

  Zanimljivo je da astronomi i dalje nemaju pojma…

  opširnije

  Pet otkrića s kojima znanstvenici ne znaju što da rade

  1. Zbunjujuće karakteristike materijala
  U siječnju su znanstvenici s MIT-ja došli do novog otkrića u karakteristikama materije. Igrali su se sa superohlađenim kompozitom urana, URu2Si2, te otkrili kako on krši ono što zovu dvostrukom vremensko-prostornom simetrijom. Naime, obična vremensko-prostorna simetrija kaže kako kretanje čestica izgleda jednako krećući se naprijed i…

  opširnije

  Orbita puna otpada: Stručnjaci mudruju kako da skupe smeće

  Količina svemirskog smeća oko Zemlje utrostručila se od 1978. godine. Znanstvenici su u panici. Više nema šale. Smeće se hitno mora očistiti jer bi skupa oprema u orbiti mogla teško stradati.

  – Ovo je postao ozbiljan problem. Prije 20 godina brinule su nas klimatske promjene, a sad s jednakom…

  opširnije

  Ni riža nije što je nekad bila

  Naime, istraživanje je utvrdilo da riža uvezena u Sjedinjene Države sadrži takve količine olova koje negativno utječu na zdravlje, pogotovo beba i djece. Znanstvenici su analizirali uzorke riže uvezene iz Azije, Europe i Južne Amerike, a najveća razina olova je pronađena u riži s Tajvana i iz Kine. Visok…

  opširnije

  Pogledajte što bi se dogodilo da Zemlja na trenutak ostane bez kisika

  Kada bi Zemlja ostala bez kisika na samo pet sekundi evo kako bi to izgledalo:

  1. Sve koji se sunčaju ”spržilo” bi sunce
  Ozon je u biti molekularni kisik zaslužan za blokiranje UV zračenja, kada bi nestao svi bismo dobili opekline.

  2. Nebo bi postalo tamnije
  S obzirom na manji broj čestica koje…

  opširnije

  Slušajte novu glazbu i bit ćete sretni

  Slušanje glazbe koju do sada niste čuli u mozgu aktivira centar za osjećaj zadovoljstva koji vam daje nagradu u obliku osjećaja ugode i sreće, pokazalo je kanadsko istraživanje u kojem su znanstvenici snimali reakcije mozga na novu glazbu MRI skenerima.

  Što vam se glazba više sviđala, povezanost i osjećaj zadovoljstva…

  opširnije

  Namirnice koje najbolje uništavaju masnoće

  Masnoće nisu toliko opasne za naše zdravlje kao što se mislilo, jer bez ugljikohidrata ne mogu napraviti toliko zla, no svejedno ih je potrebno ukloniti iz tijela kako ne bismo postali pretili. Najbolji način, uz vježbanje, je konzumacija određenih namirnica koje stvaraju uvjete za proces otapanja masnoća.

  Dvije glavne pržilice…

  opširnije

  Klima se mijenja i bez nas, a mi je još požurujemo i to nas košta…

  Danas u 20:30 sati i Hrvatska će se pridružiti projektu Sat za planet Zemlju te će se na važnijim građevinama i spomenicima na sat vremena ugasiti svjetla kako bi se podigla svijest o klimatskim promjenama. Iako na njih utječu i neki faktori koji su objektivno prirodnog porijekla, postoje načini…

  opširnije

  Kako spriječiti zamor očiju na poslu

  Sindrom računalnog vida pogađa one koji rade na računalima, kao i ovisnike o igricama, naravno, a oni koji provode više od tri sata dnevno na računalu su najugroženiji.

  Neprekidno gledanje u monitor izaziva glavobolje, isušuje oči i kvari vid, a znanstvenici sa Sveučilišta Teksas tvrde da se ti problemi…

  opširnije

  Pet otkrića s kojima znanstvenici ne znaju što da rade

  1. Zbunjujuće karakteristike materijala
  U siječnju su znanstvenici s MIT-ja došli do novog otkrića u karakteristikama materije. Igrali su se sa superohlađenim kompozitom urana, URu2Si2, te otkrili kako on krši ono što zovu dvostrukom vremensko-prostornom simetrijom. Naime, obična vremensko-prostorna simetrija kaže kako kretanje čestica izgleda jednako krećući se naprijed i…

  opširnije