• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Prije četiri godine uložio 150 kuna i posve zaboravio na to, a sada je milijunaš!

  Za Norvežanina Kristoffera Kocha malo je reći da je pravi srećković. On je prije četiri godine u virtualni bitcon uložio 150 kuna, da bi nedavno saznao da je, a da nije ni znao, postao milijunaš. Na zaboravljenom računu ugledao je cifru od nevjerojatnih 4,9 milijuna kuna.

  Objavljeno: 31.10.2013., 9.20h

  Koch je 2009. godine tijekom pisanja studentskog rada o šifriranju kupio oko 150 kuna u bitcoinima i s vremenom na njih posve zaboravio.

  Ta mala svota u međuvremenu je narasla na nevjerojatnih 4,9 milijuna kuna.

  Malo je reći da je bio šokiran kad je otkrio stanje na računu.

  ”Pisalo je da imam 5.000 bitcoina na računu, što je po današnjem tečaju otprilike oko pet milijuna kruna (4,9 milijuna kuna)”, rekao je oduševljeni Koch nakon senzacionalnog otkrića.

  U travnju ove godine vrijednost bitcoina je dosegnula rekordnu vrijednost – 266 dolara, nakon čega je počela vrtoglavo padati. Oko 86.000 ljudi koristi ovaj virtualni novac.

  Zamijenio dio bitcoina i kupio stan u elitnoj četvrti

  Koch je odmah razmijenio petinu bitcoina, što mu je bilo dovoljno da kupi stan u Tojenu, prestižnom kvartu u Oslu.

  Bitcoin je nova vrsta novca koja uzima sve više maha u čitavom svijetu. Riječ je o valuti na internetu koja vam omogućava da šaljete novac drugima bez posrednika. Za razliku od većine nacionalnih valuta, bitcoin kao “mrežni novac” ne treba nikakvu instituciju ili banku. Za praćenje transakcija koristi se distribuirana baza podataka rasprostranjena preko čvorova peer-to-peer mreže, a sve transakcije kriptografski su zaštićene.

  Ako bitcoine želite zamijeniti za klasičan novac, možete to učiniti u internetskim mjenjačnicama, a najpoznatija je Mt Gox.

  U nekim dijelovima svijeta moguće je njima i plaćati, primjerice u nekoliko pubova u Londonu, dok u Vancouveru u Kanadi čak postoji i bankomat za njih.

  Izvor: danas.net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp