• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Blagdanska detoksikacija – za sve koji pretjeruju tokom blagdana!

  Tijekom blagdana obično jedemo i pijemo previše te tako sakupljamo suvišne kilograme.

  Objavljeno: 27.12.2016., 14.47h

  Tijekom blagdana obično jedemo i pijemo previše te tako sakupljamo suvišne kilograme te opterećujemo probavni sustav. Odluke o dijetama i detoksikaciji obično ostavljamo za početak godine, ali moramo imati na umu kako svaki zdravi obrok koji pojedemo tijekom blagdana smanjuje rizik od nakupljanja suvišnih kilograma i rasterećuje naš probavni sustav. Zato ove godine u svoj jelovnik ubacie i pokoji zdravi, detoksikacijski obrok, i na taj način skratite oporavak od blagdanske neumjerenosti. Dakako, sa detoksikacijom možete započeti i nakon blagdana.

  Lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju voća i povrća, ribi te niskomansim mliječnim proizvodima najbolji je način detoksikacije. U prehranu je potrebno uvrstiti što više juha i variva koje ispiru toksine iz tijela, osobito one pripremljene od brokule, cvjetače, prokulica i korjenastog povrća. Oov povrće obiluje klorofilom koja je poznati “čistač jetre”.

  Za oporavak će dobro doći i topla juha od rajčice koja je izvor snažnog antioksidansa likopena koji ima povoljan učinak na kolesterol. Upravo se u vrijeme blagdanskih slavlja organizam bori s povišenim kolesterolom i povišenim masnoćama pa je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila. Juha od rajčice je isto tako odlična za borbu protiv mamurluka, a preporučuje se konzumirati i što je moguće više tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, kao i biljnih čajeva, koji su čistači organizma. Od voća je najpoželjnije konzumirati jabuke, agrume i kruške jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

  U prehranu obavezno dodajte i maštovite povrtne salate koje sadrže niz visokovrijednih stvari koje čiste organizam i jačaju obrambenu sposobnost tijela, a začinite ih ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

  Kao izvor proteina u detoksikacijskoj dijeti preporučuju se lagani obroci s ribom, mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrstite i probiotike jer oni ubrzavaju probavu, ali istodobno jačaju organizam.

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp