• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Užasnut ćete se kad saznate kako nas sve varaju na hrani

  Analiza žalbi potrošača pokazuje sve učestalije prevare s hranom, ali uglavnom je riječ o njihovoj krivnji zato što ne provjeravaju rok trajanja i deklaraciju na proizvodu, jer da to čine trgovci i proizvođači ne bi ni pokušavali prodati proizvode čija konzumacija nije sigurna, priopćila je Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP).

  Objavljeno: 31.03.2014., 10.18h

  Najčešće prevare bilježe se kod maslinovog ulja, meda, začina, kave, riže i voćnih sokova, navodi zamjenica predsjednika ROZP-a Mira Radić.

  Med je lako lažirati, kao i ostala prirodna sladila, pa proizvođači dodaju običan tekući šećer ili fruktozni kukuruzni sirup. Stoga je, kaže Radić, med najbolje kupovati izravno od proizvođača za koje je poznato da imaju košnice.

  U kavu stavljaju slatki krumpir, cikoriju ili grah

  Začini su često mješavina osnovnog začina i primjesa, a zabilježeno je čak i dodavanje olova u paprike. Mljeveni crni papar sadrži komadiće grančica i heljdinog brašna, pa je zato najbolje kupovati začine u komadu koje potrošači mogu sami samljeti, stoji u priopćenju. Dodaje se da mljevena kava nerijetko sadrži i slatki krumpir, korijen cikorije ili prženi grah, te je i u ovom slučaju najsigurnije kupiti kavu u zrnu i samljeti je kod kuće.

  Voćni sokovi umjesto pravog voća često sadrže vodu, boju, šećer i slatke umjetne arome. Primjerice, ustanovljeno je krivotvorenje soka od šipka, koji se često razrjeđuje sokom od grožđa ili krušaka. Često se rade potpuno sintetički sokovi koji ne sadrže nikakve tragove pravog soka. Zato je, savjetuju u ROZP-u, puno bolje napraviti sok od svježeg voća. Čajevima se, pak, dodaje obična trava ili listovi paprati.

  Jeftina riba umjesto skuplje

  I plodovi mora su visoko na listi prevara, jer se podvaljuje jeftinija riba umjesto skuplje. Ako je riba smrznuta teško je prije konzumacije uočiti razliku, pogotovo ako je već konfekcionirana.

  Kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja ugrožena je u cijelom svijetu. U ROZP-u ističu kako je pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje najlakše prepoznati po tome da se zgusne kada je hladno.

  U voćnim jogurtima ništa od voća

  Navode i kako voćni jogurti često uopće ne sadrže voće, pa se potrošače savjetuje da provjere sastav namirnica na etiketi, ali i preporučuje da sami naprave voćni jogurt sa svježim voćem i običnim jogurtom te ga zaslade medom.

  Prerađeno meso kao što su hrenovke, salame, paštete, kobasice i slični proizvodi često su s produljenim trajanjem. Nitrati koji se dodaju za održavanje boje i sprečavanje rasta bakterija povezani su s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, upozoravaju u ROZP-u.

  Zato je potrebno gotovo potpuno izbaciti takve proizvode iz prehrane, zaključuje ROZP sa sjedištem u Karlovcu, koji objedinjuje udruge za zaštitu potrošača pet jugozapadnih županija.

  Izvor: danas.net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp