• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Suludi trikovi koje koriste proizvođači hrane, a vi nasjedate

  Dok kupujete, primjerice, jabuke, mislite kako su ubrane sa stabla, dovezene u trgovinu i eto ih u vašoj košarici. No, proces je mnogo složeniji kao uostalom i za mnoštvo namirnica. Neke stvari su loše i za zdravlje.

  Objavljeno: 01.07.2014., 10.24h

  Premaz voska

  Da bi se spriječila trulež, plijesan i dehidracija dok su u pohrani, neko voće i povrće (jabuke, krastavci) premaže se s kap ili dvije prehrambeniog voska. ‘Organizam ga ne može probaviti, ali nema razloga da ne jedete takve namirnice’, kaže Luke LaBorde, profesor znanosti o hrani na Penn State University. Takve namirnice ćete u trgovini najprije prepoznati po tome što se neprirodno sjaji. ‘Ne gulite takve proizvodejer upravo u kori se nalazi najviše vlakana i fitonutrijenata’, kaže Joan Salge Blake, nutricionistica s Academy of Nutrition and Dietetics. Umjesto toga, takve namirnice radije dobro operite.

  Lososu se dodaje boja

  Često ćete u ribarnicama i trgovinama vidjeti komade lososa koji su ružičasto-narančaste nijanse. No, losos je u stvari sivkaste nijanse. Losos na dva načina dobiva svoju specifičnu boju mesa: divlji losos jede zooplanktone, a lososu iz uzgoja daje se pigment u briketima. Premda je divlji losos hranjiviji, stručnjaci kažu kako ne treba izbjegavati ni ribu iz uzgoja jer je bogata omega 3 masnim kiselinama te da se treba naći na vašem tanjuru barem dva puta tjedno.

  Naranče su obojene

  Pojedine naranče uzgojene na Floridi već u ranoj fazi prskaju se crvenom bojom. Ti su plodovi najčešće namijenjeni za cijeđenje i proizvodnju soka, ali ponekad završe i na policama trgovine. Boja je dopuštena u malim koncentracijama, ali Center for Science in the Public Interest upozorava kako može izazvati ozbiljne rizike za obolijevanje od raka što je provjereno na laboratorijskim životinjama.

  Mnoge namirnice su obojene

  Razlog tome je da izgledaju svježije i privlačnije kupcima. Boja karamele, primjerice, često se dodaje pšenici ili integralnom kruhu. Žuta boja dodaje se krastavacima, pa su koplja. Takve namirnice su u pravilu sigurne za konzumiranje, ali ako vam proizvod izgleda presavršeno na polici trgovine to je znak da ima određenih dodataka.

  Maslinovo ulje se miješa s jeftinijim uljima

  Na udaru je osobito ekstra djevičansko maslinovo ulje. Često ga proizvođači u bocama miješaju s jeftinijim varijantama poput sojinog ili uljane repice.

  Piletina iz klora

  Putovanje piletine od farme do vašeg kuhinjskog stola nije baš primamljivo. Nakon klanja, toplu piletinu treba ohladiti. Proizvođači ih često stavljaju u velike spremnike hladne vode i sredstva za dezinfekciju, poput klora, kako ne bi došlo do štetnih bakterija i onečišćenja. Proces nije štetan za organizam krajnjeg konzumenta, ali stručnjaci ipak prepuručuju piletinu koja se hladila u klimatiziranim uvjetima.

  Izvor: magazin.net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp