• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Što učiniti kad hrana zaglavi u krivoj rupi?

  Kome se još nije dogodilo da usred uživanja u obroku zalogajčić umjesto u jednjak ode u dušnik? Nije to niti malo ugodna situacija, a da ne govorimo kako može imati i tragične posljedice.

  Objavljeno: 10.03.2014., 9.32h

  ‘Prisutnost stranih tijela u dišnim putevima je vrlo neugodna i i refleksno izaziva kašalj. Ukoliko osoba ne uspije kašljem izbaciti zalogaj iz dušnika, može doći do gušenja. Čak i ako ne dođe do gušenja, hrana koja se spustila putem dušnika u pluća može dovesti do vrlo ozbiljnih infekcija pluća’, kaže gastroenterolog Lawrence S. Kim.

  Naime, ta pojava je češća kod ljudi starije dobi jer kako starimo tako i naši mišići više ne reagiraju brzinom kojom su to u mladosti činili.

  Ne plašite se zakašljati ako se ovo dogodi. Kašljanje je prirodni zaštitni mehanizam koji će vam pročistiti grlo. U većini slučajeva kašljanjem ćete riješiti problem tekućine ili hrane koja je ‘otišla ukrivo’, a da nećete to ni primijetiti. Također, može pomoći i ako popijete gutljaj vode.

  Kada se vaši dišni putevi oslobode prestat ćete kašljati i počet ćete opet normalno disati. Dakle, budite koncentrirani dok jedete i pijete te nemojte pokušavati zaustaviti kašalj. Ukoliko vam se to često događa i imate problema s gutanjem svakako posjetite liječnika.

  Izvor: danas.net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp