• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Što pogrešno radite s maslinovim uljem

  U maslinovu ulju nalazi se više nezasićenih masnoća nego u bilo kojem drugom ulju i zbog toga je jedna od najzdravijih masnoća

  Objavljeno: 14.11.2014., 11.15h

  Iako ga mnogi koriste, često ga ne znaju pravilno skladištiti, brinu se oko sitnih promjena u izgledu i okusu ili pak nisu sigurni do kada mu je rok trajanja. Ukratko, maslinovo ulje pravo je tekuće zlato koje morate koristiti što češće.

  ‘Light’ verzija maslinova ulja

  Svako maslinovo ulje ima otprilike istu količinu kalorija – u jednoj žlici njih 120 i oko 14 grama masnoće. Kada spomenemo ‘light’, to se odnosi na boju i okus ulja, objašnjava Beth Lipton za Health.com. Jedini razlog zašto biste trebali birati ‘light’ ulja je taj što su više rafinirana i neutralnija. Boje maslinova ulja, od svijetlozelene do tamnije smeđe nemaju veze s njegovom kvalitetom, već vremenom branja maslina i načinom obrade.

  Zašto se bojite kuhati na maslinovu ulju?

  Istina je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nižu dimljenja od nekih drugih vrsta koje se obično preporučuju za prženje i kuhanje. No prema istraživanju objavljenom u časopisu The Science, ta točka dimljenja dovoljno je dobra da možete kuhati na maslinovu ulju bez brige. Točka dimljenja maslinova ulja srednje je visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva. Ekstra djevičansko najčišći je oblik maslinova ulja, a sadrži najviše oleinske kiseline pa zaista nema razloga da ga koristite samo za salate.

  Čim je imalo gorka okusa bacate ga u smeće

  Ako ste primijetili da je ulje dobilo lagano gorak okus, ne znači da se pokvarilo, već može ukazivati na višu prisutnost antioksidanata. Tako su, naime, zaključili znanstvenici na sveučilištu California, koji inače rade u Davis Centeru za proučavanje maslinova ulja. Ako imate svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje, također biste trebali osjetiti masline, ali i neke travnate ili voćne note.

  Ne držite ga na toplu i svijetlu mjestu

  Kako biste ga imali što dulje, ulje mora biti spremljeno u tamnoj i staklenoj boci te na suhom i ne jako toplom mjestu. Dakle, najbolje ga je spremiti u smočnicu ili kuhinjski ormarić koji nije u blizini bilo kojih aparata poput pećnice ili perilice posuđa. Ako je na pretoplom mjestu, polifenoli će se promijeniti, a to znači da će i kvaliteta ulja biti lošija. Treba ga čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku, jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

  Rok trajanja

  Neki će reći da pravilno skladišteno maslinovo ulje može trajati godinama, ali to nije točno. Nakon što ga otvorite, ulje treba potrošiti u maksimalno godinu dana, jer nakon toga nema isti sastav nutritivnih vrijednosti.

  Izvor: tportal.hr

  Ključne riječi
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp