• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Ovim proizvodima cijene padaju, uskoro će to osjetiti i kupci

  Ruski embargo na uvoz mesa, mlijeka, voća, povrća i ribe iz EU-a, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške, uveden 8. kolovoza, počeo je na europskom tržištu uzimati svoj danak.

  Objavljeno: 13.10.2014., 9.22h

  Cijene ovih proizvoda padaju, što je, ali samo kratkoročno, dobra vijest za potrošače, no dugoročno loš scenarij za sve, prvenstveno za proizvođače – poljoprivrednike i stočare, a u konačnici za EU gospodarstvo u cijelosti, piše Novi list.

  Ono je do embarga u Rusiju izvozilo hrane u vrijednosti od 11 milijardi eura, koja se sada gomila na europskom tržištu, proizvođačima stvarajući gubitke.

  A dok cijene hrane u Europi padaju, Rusija bilježi sve veću inflaciju koja bi za godinu dana, na koliko su ruske vlasti najavile trajanje embarga, mogla doseći čak osam posto.

  Meso, mlijeko, žitarice, uljarice

  Prema dosad dostupnim podacima, u osam tjedana od uvođenja embarga, najveći su se potresi dogodili na veleprodajnom europskom tržištu mesa i mlijeka, odnosno mesnih i mliječnih prerađevina, dok se isto uskoro očekuje i na tržištu žitarica i uljarica.

  Uskoro vidljivo i u trgovačkim centrima

  Neto prodajne cijene, dakle ono što proizvođači dobivaju za svoj proizvod, padaju brže od maloprodajnih cijena, što znači da se posljedice još uvijek, u većoj mjeri, ne vide na maloprodajnim, potrošačkim cijenama u trgovačkim centrima, no i to će se dogoditi vrlo skoro.

  Branko Bobetić, predsjednik Croatiastočara – interesnog udruženja mesne i mljekarske industrije, navodi kako su europske tržišne cijene svinjskih polovica pale za 15 posto u odnosu na cijene prije uvođenja embarga, što je, napominje, strmoglavi pad kakav europski farmeri ne pamte.

  Izvor: danas.net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp