• Naslovnica
  • Facebook
  • Kontakt
  • Marketing
  • Namirnice koje je zdravije jesti kuhane

    Voće i povrće većinom je zdravije sirovo nego kuhano. No kod nekog povrća kuhanjem se razbija tvrda stanična struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih tvari. Naravno, morate ga kuhati na pravilan način – na umjereno jakoj vatri i ne predugo.

    Objavljeno: 23.01.2014., 14.10h

    Kuhani kelj zdraviji je od sirovog, no ako ga pržite u dubokom ulju, bolje se držati onog svježeg.

    1. Špinat

    Iz kuhanog špinata tijelo će lakše izvući sve hranjive tvari, poput kalcija, željeza, magnezija, luteina, te antioksidanse, poput beta-karotena. Količina kalcija se utrostručuje ako je špinat kuhan.

    2. Kelj

    Svježi kelj je teže probaviti od kuhanog. No, također je i manje hranjiv. Kod kuhanog se povećavaju razine vitamina A i K, kao i vlakana.

    3. Gljive

    Kuhane gljive nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste gljiva koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, tijelo teško probavlja. Gljive imaju vrlo tvrdu staničnu strukturu, pa kuhanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih tvari, lakše probavljivosti i ubijanja toksina koje mogu sadržavati.

    4. Rajčice

    Kuhanjem rajčica povećava se količina likopena. Sirove rajčice, s druge strane, otpuštaju samo četiri posto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.

    5. Mrkva

    Možda nećete vidjeti u mraku, ali mrkva će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim razinama beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. Sirove mrkve i beta-karoten tijelo ponekad teško probavlja. No kuhanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrijednost.

    Izvor: magazin.net.hr

    Ključne riječi
    , ,
    Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp