• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Najplaćenija zanimanja su…

  Prema rezultatima servisa MojaPlaća.hr, u drugom kvartalu 2013. prosječna neto plaća iznosila je 5.403 kune, što je manji rast u odnosu na prvi kvartal kada je prosječna plaća iznosila 5.399 kuna.

  Objavljeno: 08.07.2013., 19.42h

  Osim kategorije top managementa, koji ima 117% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te ljudskih potencijala, sa 60% višom, odnosno 57% višom plaćom od prosjeka, objavio je servis MojaPlaća.hr. Najniže prosječne plaće i dalje imaju zaposleni u pomoćnim zanimanjima (-34%), uslužnim zanimanjima (-31%) i drvnoj industriji (-27%).

  Što se tiče visine plaća prema djelatnostima poslodavaca, najviše plaće su u djelatnostima informacijskih tehnologija i telekomunikacija (26% više od prosjeka) te u djelatnostima proizvodnje, prijenosa i distribucije energije (20%), dok su najniže plaće u djelatnosti turizma i ugostiteljstva (-15%) i transporta (-12%).

  U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 8% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je iznosila 6%.

  Stupanj obrazovanja i dalje čini znatnu razliku – osobe sa završenim fakultetom imaju 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoskolskim obrazovanjem.Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji – 21% odnosno 20% ispod prosjeka.

  Izvor: dnevnik.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp