• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Mijenja se propis zbog kojeg u smeće bacamo ogroman novac?

  Tjestenina, sol, kava ili riža – to su namirnice koje se mjesecima može čuvati u kuhinji i još uvijek su dobre za jelo. Ipak, Europljani bacaju u smeće tone takve hrane. Zbog čega?

  Objavljeno: 21.05.2014., 10.50h

  Za sve je krivo nekoliko riječi koje potrošači mogu pročitati na proizvodima. “(Najbolje) upotrijebiti do…” ili “(Najbolje) upotrijebiti do kraja…, to je formulacija koja očito toliko zbunjuje potrošače da u smeće bacaju i hranu koja je apsolutno jestiva i kojoj nije prošao rok trajnosti, piše Deutsche Welle.

  Da se to ubuduće više ne bi događalo, njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je početkom ovog tjedna u Bruxellesu zatražio brisanje sporne formulacije s cijelog niza dugotrajnih proizvoda kao što su kava ili sol.

  “Razbacujemo se hranom”, izjavio je Schmidt na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica Europske unije. “Samo u Njemačkoj se u smeće baci jedanaest milijuna tona namirnica”, dodao je. A u cijeloj EU godišnje u kantama za smeće završi čak 89 milijuna tona hrane, stoji u jednom dokumentu o kojem su raspravljali resorni ministri.

  Za Schmidta nema sumnje: jedan od razloga bacanja hrane je činjenica da potrošači jednostavno ne razumiju ono što piše na ambalaži. Oni misle da je “(Najbolje) upotrijebiti do…” zapravo rok trajnosti nekog proizvoda. U Njemačkoj je to formulacija koja je zakonski propisana još prije 30 godina.

  Jamstvo kvalitete, a ne rok trajanja
  Proizvođači tako navode datum do kojeg će namirnice, pod uvjetom da ih se ne otvori i da ih ispravno skladišiti, zadržati svoje specifične osobine poput ukusa, mirisa, boje, konzistencije ili izgleda. Ne radi se dakle o roku trajanja neke namirnice, već o jamstvu kvalitete proizvoda.

  Nizozemska i Švedska su na razini Unije već pokrenuli inicijativu koja ide i korak dalje. “Stvarno je potrebno da nešto poduzmemo”, tvrdi nizozemska ministrica poljoprivrede Sharon Dijksma. Između ostaloga se planira ukidanje datuma “(Najbolje) upotrijebiti do…” za proizvode koji su dugog vijeka, npr. kava, riža ili tjestenina.

  “Sve dok su namirnice u redu i sve dok ih se može konzumirati, to bi moralo i jasno stajati na ambalaži”, dodao je njemački ministar Schmidt. Na lako kvarljivim proizvodima poput mesa i ubuduće bi trebala stajati oznaka o “(Najbolje) upotrijebiti do…”, ali na drugim proizvodima ne.

  (Najbolje) upotrijebiti do…

  Kad se radi o hrani, u načelu vrijedi pravilo: što je preporučeni rok duži, duži je i rok u kojem se taj proizvod može i konzumirati bez ikakvih posljedica za zdravlje. Kod proizvoda kod kojih taj rok iznosi dva tjedna, hranu se uz odgovarajuće sladištenje, bez problema može konzumirati i nekoliko dana nakon što taj rok istekne.

  Kod proizvoda kod kojih između datuma proizvodnje i isteka takvog roka ima i po nekoliko mjeseci, hranu se može konzumirati i tjednima nakon isteka navedenog datuma.

  Izvor: danas.net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp