• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • “Lijekovi” na koje bacamo novce bez razloga

  Farmaceutska industrija pokušava na sve moguće načine izvući novac od nas, a zajedno s kozmetičkom industrijom prodaje nam, jel, pod bubrege

  Objavljeno: 12.11.2014., 14.48h

  Koliko ste puta na prvi znak kašlja pojurili u obližnju ljekarnu po “nešto protiv kašlja” i ostavili znatnu hrpicu novaca? Pritom ste vjerojatno pomislili da bi bilo dobro kupiti i antibakterijski sapun i maramice kako ne biste zarazili obitelj.

  Kako pokazuju istraživanja, izašli ste van s punom vrećicom i priličnom rupom u novčaniku, a kući ste ponijeli potpuno beskorisne stvari, tvrdi Anthony Cox, klinički farmaceut sa Sveučilišta Birmingham.

  Naime, sve navedeno jednostavno nema iza sebe nikakva klinička istraživanja koja bi potvrdila reklamiranu učinkovitost tih proizvoda. Tako je sirup protiv kašlja, prema tvrdnjama stručnjaka, čista prevara jer nema dokaza da će skratiti tijek bolesti.

  Jednako tako, antibakterijski sapuni i maramice nisu niti nakon 40 godina istraživanja koje je provodila FDAA i razni neovisni izvori dokazano učinkoviti – triklosan nema ništa bolji učinak od običnog sapuna i tople vode.

  S druge strane, prirodni pripravci na bazi meda i sljeza pokazali su fantastičnu učinkovitost protiv kašlja, kao i islandski lišaj, a limun će očistiti i dezinficirati sve učinkovitije od bilo kakvih maramica ili sapuna.

  Izvor: metro-portal.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp