• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Kako znati da zapravo nismo gladni

  Osjećate nešto, čini vam se da je glad pa posežete za grickalicama ili pravim malim obrokom, a zapravo se radi o nečem potpuno različitom … i evo viška kilograma

  Objavljeno: 24.04.2014., 10.54h

  Glad nas često može prevariti, tvrde stručnjaci, jer jednostavno pogrešno shvaćamo signale koji nam dolaze iz želuca. Tako, primjerice, možemo samo biti neispavani, no leptin i grelin napravit će kaos.

  Leptin je hormon koji šalje poruke mozgu da smo siti, dok grelin radi obrnuto, a kad smo neispavani razina leptina pada, bez obzira na stanje u želucu. Istovremeno se pojačava proizvodnja grelina, i eto gubitka energije koje onda vodi u natrpavanje slatkišima ili jednostavnim ugljikohidratima. Rezultat – višak kilograma.

  Jednako tako možemo samo biti žedni, štoviše, dehidrirani. Kad nam je mozak okupiran raznim stvarima, rijetko se sjetimo popiti čašu vode, iako svi znamo da bismo dnevno trebali popiti barem šest čaša. Stoga, kad osjetite glad, prvo popijte čašu vode. Ako ste i dalje gladni, onda poruka nije lažna. I da, jutro započnite velikom čašom vode – tijekom sna tijelo je izgubilo dosta tekućine koju treba nadoknaditi.

  Alkohol također utječe na smanjivanje razine leptina i grickalice koje nam se nalaze u blizini najlakše stradaju uz čašu dobrog piva ili vina.

  Pretrpavanje šećerom radi upravo obrnutu stvar – umjesto da budemo siti, mi smo sve više gladni i jedemo sve više, a i opet se radi o usporavanju proizvodnje leptina i jačanju receptora gladi.

  Stres je odgovoran za velik broj posezanja za hranom, jer grelin se pojačano proizvodi kad smo nervozni, i onda se opet vraćamo u začarani krug šećera.

  Za kraj, nikad nemojte jesti pred računalom. Naš mozak je toliko zaokupljen zbivanjima na ekranu da jednostavno ne registrira da jedemo, što se sigurno i sami primjetili kad se vrećica s grickalicama isprazni, a vi ste svjesni samo jednog ili dva pereca koje ste pojeli.

  Kako spriječiti lažnu glad? Osim što trebate biti dovoljno naspavani i piti dovoljno tekućine, jedite samo i isključivo iz tanjura za stolom. Kad pripremate obrok i znate koliko ste stavili hrane na tanjur, pa je još i pojedete u miru i bez smetnji s ekrana mobitela, tableta ili računala, da ne govorimo o televiziji, unosit ćete dovoljno hrane i znat ćete što ste i kada pojeli.

  Izvor: metro-portal.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp