• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Kako izbjeći nekvalitetno zamrznuto meso

  Nedavne javne polemike o kvaliteti zamrznutog mesa koje stiže u Hrvatsku iz Europske unije samo su još jedan poticaj da razmislimo o tome što zapravo jedemo i koliko je kvalitetna hrana koju često preskupo plaćamo

  Objavljeno: 09.10.2014., 13.09h

  Kako je nedavno navelo Ministarstvo poljoprivrede, na nivou EU-a ne postoji propis kojim se određuje duljina roka trajanja za određenu hranu, pa tako ni zamrznutog mesa, već je propisana obveza navođenja roka trajanja kao i način na koji će se on navoditi na hrani. Također, rok trajanja hrane, pa tako i zamrznutog mesa, određuje proizvođač na temelju raznih dokumentiranih analiza te ga mora označiti na hrani radi informiranja potrošača i odgovoran je za točnost ovog podatka. A to na kraju znači da krajnji korisnik mora imati povjerenja u proizvođača.

  Kako je objasnio ministar Tihomir Jakovina za Hinu, ako netko u bilo kojem centru stavi na police meso na kojem nije naznačen datum prvog smrzavanja, onda je to prekršaj, što sankcioniraju inspekcijske službe. Ako se prema datumu prvog smrzavanja vidi da je meso na policama dulje od onoga što je preporučljivo, onda je to isto predmet za inspekcijske službe, istaknuo je.

  Dakle prilikom svake kupovine morate se naoružati strpljenjem te se potruditi detaljno pročitati deklaracije, često ispisane sitnim slovima pa su mnogima za taj proces potrebne i naočale.

  Koliko je zamrznuto meso s isteklim rokom trajanja opasno za zdravlje, objasnila nam je dr.sc. Ivančica Kovaček s Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar: ‘Što se tiče mikrobioloških pokazatelja, sve ovisi o početnom broju bakterija. Ukoliko je on bio nizak zamrzavanjem na -18 Celzija, bakterije se neće moći razmnožavati na tako niskoj temperaturi, ali samo u slučaju pravilnog skladištenja.’ Dodala je da inače može doći do promjena koje se odnose na kvalitetu, ali bi za točnu procjenu opasnosti trebalo napraviti analizu rizika ovisno o vrsti mesa i duljini roka trajanja, početnog broja mikroorganizama, uvjeta skladištenja i slično.

  Na deklaraciji je datum s rokom trajanja namirnice i to je ono prvo što trebate provjeriti prilikom kupovine smrznutog mesa. Na deklaraciji također mora biti vidljivo porijeklo mesa, a pogledajte i kakva mu je boja. Učini li vam se bilo što sumnjivo, radije odaberite nešto drugo.

  Za razliku od svježeg mesa, na kojem su puno lakše vidljive sve neželjene promjene, često se može dogoditi da shvatimo da je smrznuto meso pokvareno tek kada se odmrzne. To ćete najprije prepoznati po mirisu, ali i po čudnoj boji. No dr.sc. Ivančica Kovaček upozorava da se ovakve promjene mogu dogoditi i dok kuhate pa ako ste baš kupili zamrznuto meso, obratite pažnju na to i tijekom obrade.

  Izvor: tportal.hr

  Ključne riječi
  , ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp