• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Božićna reklama Tele2 ne krši odredbe zakona, ali…

  Božićna reklama teleoperatera Tele2, s ovcom Gregorom koji pjeva u crkvi, prijavljena je Agenciji za elektroničke medije zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima.

  Objavljeno: 23.12.2013., 20.29h

  Pritužbu su u Agenciji razmotrili te zaključili kako emitiranjem tog spota televizijski nakladnici nisu prekršili Zakon o elektroničkim medijima, ali su pritužbe gledatelja proslijedili Hrvatskom udruženju društava za tržišno komuniciranje (HURA), čiji je Sud časti analizirao navedeni spot.

  Mišljenje Suda časti objavljeno je na stranici HURA-e, a u njemu se zaključuje kako “poruka nije u skladu s odredbama Kodeksa oglašavanja jer koristi vjerske simbole u kreaciji poruke a korištenje vjerskih elemenata u spotu može se smatrati kao povreda vjerskih osjećaja”.

  Pojasnili su da se ovom božićnom reklamom krše osnovna načela Kodeksa, da “sva komunikacija u marketingu trebala bi biti zakonita, pristojna, iskrena i istinita. Sva tržišna komunikacija trebala bi biti pripremljena s osjećajem za društvenu i profesionalnu odgovornost. Nijedna komunikacija ne bi smjela biti takva da našteti povjerenju potrošača u marketing”. Prekršen je i članak 2. koji govori o pristojnosti (“marketinška komunikacija ne bi smjela sadržavati izjave ili obrade slike ili zvuka koje narušavaju standarde pristojnosti koji trenutno vladaju u toj državi”) te članak 12. koji govori o omalovažavanju (“u tržišnoj komunikaciji nije dozvoljeno omalovažavati osobe ili skupine osoba, tvrtku, organizaciju, industrijsku ili komercijalnu aktivnost, zvanje ili proizvod, ili težiti tome da se iste izloži prijeziru ili ismijavanju javnosti”).

  Iako je Sud časti HURA-e zaključio kako se ovom reklamom krši njihov Kodeks oglašavanja, nije jasno hoće li spot biti povučen s malih ekrana.

  Izvor: net.hr

  Ključne riječi
  ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp