• Naslovnica
 • Facebook
 • Kontakt
 • Marketing
 • Snažan pad cijena hrane u prosincu

  Velike zalihe hrane i slab ekonomski rast potaknule su četvrtu godinu zaredom pad cijena hrane. Osjetno je jeftinije meso, mlijeko i mliječni proizvodi i žitarice, a u cijeloj 2015. godini u prosjeku su cijene bile čak 19% niže nego u 2014.

  Objavljeno: 10.01.2016., 17.58h

  FAO indeks košarice ključnih prehrambenih proizvoda kliznuo je u prosincu dodatnih 1% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječni 154.1 bod, a prosjek u 2015. je iznosio 164.1 boda. Pad u prosincu dogodio se zbog sniženja cijene mesa, mlijeka i žitarica koje je bilo jednostavno snažnije od povećanja cijena šećera i biljnih ulja.

  Obilna ponuda, slaba potražnja i jak dolar

  Glavni su razlog općenito niske razine cijena hrane u 2015., obilna ponuda u kontekstu slabe svjetske potražnje i jači dolar.

  Najviše je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu pojeftinilo meso, za 2,2% u odnosu na prethodni mjesec, pod utjecajem naglo povećane proizvodnje svinjetine u Europi i smanjene potražnje u SAD-u za govedinom iz uvoza. U 2015. meso je bilo u prosjeku 15,1% jeftinije nego u 2014.

  Najviše pojeftinilo meso – pale i cijene mlijeka

  Osjetno su u prosincu pale i cijene žitarica, za 1,3% u odnosu na studeni, zbog pojačane izvozne konkurencije među proizvođačima kukuruza i očekivanja o većoj ponudi pšenice nakon što je Argentina ukinula carine na izvoz te poljoprivredne kulture.

  Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su u prosincu 1% u odnosu na prethodni mjesec, a u cijeloj 2015. cijene su u toj kategoriji prehrambenih proizvoda u prosjeku bile 28,5% niže u odnosu na prosjek iz 2014.

  Porasle samo cijene biljnih ulja i šećer

  U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu porasle su samo cijene biljnih ulja, za 2,1% u odnosu na studeni, poduprte neizvjesnošću u pogledu uroda soje u Brazilu. Unatoč tome, njihova je razina u 2015. u prosjeku bila 19% ispod one u 2014.

  Blago je u posljednjem mjesecu 2015. poskupio i šećer, dok je na razini cijele godine bio u prosjeku 21% jeftiniji nego u godini ranije.

  Izvor:agroclub.com

  Ključne riječi
  , ,
  Slušajte nas: Windows Media PlayerWinamp